Szántó Mónika

Tanúsított TSMT terapeuta
Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
+36 70 334-6711

Mozgásterápia • TSMT terápia

Samu (2,5 éves)

TSMT-I (egyéni terápia)

Samu problémamentes terhesség után harmadik gyermekként született. Szülés közbeni komplikáció következtében oxigénhiányos állapotban volt egy ideig. Apgar értéke 1/6/7 volt. Közvetlenül szülés után intubálták és ventillálták, abnormális mozgást észleltek nála. Az első 3-4 napban nem voltak az orvosok túl bizakodóak, de szerencsére Samu állapota rohamosan javulni kezdett, így 10 nap után hazaengedtek a kórházból.

Amikor Samu nagyobb lett és ülni kezdett, észrevettük, hogy keze túlmozgásos, különösen, ha izgatott volt. Angliában élünk, itt pici korában nem akartak vele semmit csinálni, mindenhol azt mondták 2 éves koráig, hogy várjunk, majd ha nagyobb lesz, kiderül, mit tehetünk. De én tudtam, hogy valamit el kell kezdenünk, mielőtt késő lenne.

Magyarországon először a Pető Intézetbe mentünk illetve kértünk egy neurológiai vizsgálatot. Ekkor Samu 18 hónapos volt, állni még nem tudott. Az orvos felvázolta, hogy problémás és azt mondta, előfordulhat, hogy a járása nem lesz tökéletes.

Ezután találtunk rá Mónikára és a TSMT-re. Samu 2,5 éves korától csináljuk a terápiát -most már 4 éve- elképesztő eredménnyel. Itt Angliában akármilyen orvoshoz, pszichológushoz, terapeutához, pedagógushoz megyünk, mindannyian meglepődve konstatálják, hogy a születési kórházi zárójelentés alapján egyáltalán nem számított ilyen jó állapotú gyerekre. Kérdezik, hogy mit csinálunk.

Samu járása, futása majdnem tökéletes, jó az erőnléte. Laikus számára fel sem tűnik, hogy „sérült”. Jelenleg a finommotorikus koordinációjával van még problémája, de ez is változó.

Jelenlegi jó állapotát egyértelműen a TSMT-nek és Mónikának köszönhetjük.