Szántó Mónika

Tanúsított TSMT terapeuta
Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
+36 70 334-6711

Mozgásterápia • TSMT terápia

Laura (3 éves)

TSMT-I (egyéni terápia)

Laura kétévesen még nem beszélt, kb. 20 aktív szava volt és emellett elég kezelhetetlen volt. Együttműködni nem tudott, állandóan hisztizett, például nem tudtunk boltba menni vele, mert ott is állandóan hisztizett, levágta magát a földre. Ezek mellett állandóan felső légúti betegségei voltak. Mónika tanácsára elvittük egy fül-orr gégész specialistához, aki megállapította, hogy tele van az arcürege váladékkal, nem hall rendesen. Ezt ki kellett tisztítani. A vizsgálaton egyéb érdekes összefüggéseket is megtudtunk Laura állapotáról.

Utána mentünk Mónikához egy állapotfelmérésre. Laura nagyon passzív volt, nehezen lehetett bevonni a feladatokba, csak rajtam lógott. A vizsgálat során kiderült, hogy idegrendszerének érésében elakadás van, ami tünetként a beszédében és szociális érettségében is megmutatkozik.

A TSMT feladatokat kezdetben nagyon élvezte, rohamosan jelentek meg szókészletében új szavak, viselkedése kontrolláltabb lett. Két hét elteltével azonban elkezdte az ellenszegülést, nem akart tornázni, sírt, elszaladt, megfeszítette magát, pedig a gyakorlatok egyszerűek és végrehajthatóak voltak. A 25 perces torna egy órás lett. Ekkor már majdnem feladtam, de Mónika azt mondta, ne hagyjuk rá, mert ezzel most csak a határait feszegeti, és ha most engedünk neki, akkor lesz olyan tapasztalata, hogy ilyen viselkedéssel célt fog érni. Innentől az apukája vette át a tornát, aki következetesen kitartott. Két hét elteltével megszűntek a hisztik és újra lelkesen végezte a feladatokat, sírás, ellenállás nélkül.

Szépen beindult a beszéde és a viselkedése is megváltozott. Örömmel megy óvodába, jól érzi magát, mindenkivel nyitott, játszik a gyerekekkel. Előtte senkivel sem kommunikált és csak egyedül játszott. Már el lehet menni vele a boltba, megérti, hogy csak egy dolgot kap, és nem hisztizik miatta. Sokkal nyugodtabb és türelmesebb, mondatokban beszél, mondókázik, énekel.

Nagyon meg voltunk elégedve Mónikával és a TSMT-vel is. Azt kaptuk, amiben reménykedtünk. Mónika nagyon jól megértette magát Laurával türelmes volt vele és nekünk is érthetően magyarázta el a diagnózist és a feladatok végrehajtását is. Amikor kétségbe estünk Laura ellenállása miatt, megkereshettük telefonon, tanácsot adott, mely segített a kitartásban. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Megéri, hisz a gyermek jövője függ tőle.