Szántó Mónika

Tanúsított TSMT terapeuta
Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
+36 70 334-6711

Mozgásterápia • TSMT terápia

Dani (3 éves)

TSMT-I (egyéni terápia)

Kisfiúnk kötött csípővel született. Emiatt terpeszpelenkát kellett viselnie. Azt gondoltuk, hogy emiatt késik az összes mozgásfejlődési szakasza. Egyéves kora után feltűnt, hogy mozgása összerendezetlen, járása bizonytalan. Vártunk, hátha… Eltelt még egy év és már a beszéde is késett. A gyermekorvos a tudtunkra adta, hogy mozgása és beszéde le van maradva kortársaihoz képest. Ekkor kezdődött a tortúra: hallásvizsgálat, MR, EEG, gyermekpszichológus, neurológus stb. A végeredmény nem volt egyöntetű: egyik vizsgálat azt hozta ki, hogy egészséges, csak lusta beszélni, a másik pedig, hogy autista.

A sok ellentétes vizsgálati eredmény után eldöntöttük, hogy inkább a fejlesztésre összpontosítunk. Elkezdtünk járni logopédushoz beszédindításra, lovagolni, igénybe vettük amit lehetett. Ekkor hallottunk egy fejlesztőpedagógustól a TSMT előnyeiről. Így kerültünk kapcsolatba Mónikával.

Már az első találkozás alkalmával feltűnt, hogy ez egy teljesen másfajta vizsgálat, mint az eddigiek: játékos volt, ahol gyermekünk jól érezte magát és rendkívül együttműködő volt. Mi sem éreztük azt, hogy ez egy soron következő vizsgálat, hanem sokkal inkább egy célratörő és egyértelmű feladatmegoldó játéknak tűnt. Már az első tréning után látható volt a fejlődés, ami még csak apró lépés volt és csak mi láttuk. Nagyon bizakodóak voltunk, ami miatt folytattuk. Voltak olyan időszakok, amikor nem volt észrevehető a fejlődés, de Mónika kitartó munkájával megtanította nekünk, hogy a TSMT rendkívüli kitartást és türelmet igényel a szülők részéről. Dani a feladatokat élvezte, persze nem mindig. A fiúnkkal töltött idő összehangolt minket. Az ötödik torna felénél kezdett el Dani szavakat mondani és ekkortól rohamosan fejlődött. Naponta mondott új kifejezéseket, már 2-3 szavas mondatai vannak.

Mónika volt az egyetlen, aki elmagyarázta, hogy mi történik Danival, hogy éretlen az idegrendszere és ez okozza a mozgásbeli és beszédbeli nehézségeit, ami TSMT-vel javítható.

Köszönjük, amit értünk tett! Fantasztikus, hogy tudunk beszélni a fiúnkkal! Rengetegszer elképzeltem, milyen lesz vele beszélni és nagyon jó érzés! Köszönöm!