Szántó Mónika

Tanúsított TSMT terapeuta
Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
+36 70 334-6711

Mozgásterápia • TSMT terápia

Magamról, végzettségeim

Sokan kérdezték, mi motivált arra, hogy TSMT terapeuta legyek és honnan van az az erő és hitelesség, amit ebbe a munkába teszek. Az utamon saját lányom születése indított el, ugyanis az ő érkezésével kaptam ezt a SORSFELADATOT, így csupa nagybetűvel.

Gyermekem hypotón gyermek volt, ezáltal több mozgásfejlődési szakasz kimaradt a fejlődése során. 9-10 hónaposan se nem kúszott, se nem mászott, kevésbé gőgicsélt, gagyogott, csak ült és bájos volt. A Dévény-torna kimaradt mozgásfejlõdési fázisait behozta. A mozgás beindulásával beindult a beszéde is. Ezúton is hálával gondolok a gyermekorvosunkra, aki segített elindulni ezen a kanyargós úton. Sokszor tapasztalom azóta is, hogy mennyire sokat számít, ha van valaki, aki segít elindulni. Teljesen megnyugodtam, hogy most már minden rendben lesz, hiszen fejlesztőpedagógusként tudtam, hogyan kell fejleszteni a gyerekeket. Legnagyobb megdöbbenésemre azonban amikor „rámértem” lányomra 5 évesen az Állapot- és mozgásvizsgáló teszttel, gyengébb eredményt kaptam, mint azt vártam. Tudtam, hogy ezek az eredmények hosszútávon nem lesznek elegendőek a későbbi sikeres iskolai beválásához. Akkor szembesültem vele, hogy bizony az idegrendszerben komoly lenyomatok keletkeznek már a terhesség, szülés, kora csecsemőkor idején. A lányomon való segíteni akarás nem ismert akadályokat, és igyekeztem minél jobban, pontosabban megtanulni Lakatos Katalin Ph.D-től a TSMT módszerét, mert tudtam, hogy ezzel segíthetek neki. Örömmel mondhatom, hogy sikerült.

Tanulási zavarokkal, részképesség-problémákkal pályám legelején, 20 évvel ezelőtt találkoztam, óvodapedagógusként.

Legáltalánosabb tünet a megkésett beszédfejlődés, a figyelemzavar, a hiperaktivitás, mozgáskoordinációs nehézségek, részképesség-gyengeségek ill. egyéb tanulási problémák voltak. Azt tapasztaltam, hogy sok esetben nehéz olyan módszert, eszközt, fejlesztési módot választani, ami javulást hozna, vagyis a hagyományos értelemben vett pedagógiai módszerek nem mindenkinél hatékonyak

Röviddel ezután elvégeztem egy 5 féléves képzést, így lettem szakvizsgázott fejlesztőpedagógus. Ám ezután is azt tapasztaltam, hogy sok esetben a fejlesztőpedagógia is kevés a problémák megoldására, még akkor is, ha a gyermek fejlesztésébe más kiváló és nagytudású szakemberek is bekapcsolódnak, mint pl. logopédus, pszichológus, gyógypedagógus, neurológus stb.

Sokáig kerestem az utam  a válasz megtalálásához, amit 2008-ban Lakatos Katalin Ph.D-tõl kaptam meg  a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítványnál az Állapot- és mozgásvizsgálat (ÁMV) és a Tervezett Szenzomotoros Tréningek (TSMT) képzéseken.

2012-től 2016-ig tagja voltam Lakatos Katalin Ph.D BHRG Tanúsítási Rendszerének, melynek célja az volt, hogy a folyamatos képzések, szakmai konzultációk, helyi ellenőrzések és vizsgák birtokában a legfrissebb tudással tudjuk ellátni a hozzánk forduló családok gyermekeit.

2018-tól a Longitudinális Komplex Vizsgálat, TSMT I, TSMT II terápiák oktatója, szupervizora és mentora vagyok.

Iskolai végzettségek

 • 1995. BTF: óvodapedagógus
 • 2007. ELTE-szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
 • 2008. Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítvány
  Állapot- és mozásvizsgálat (ÁMV): diagnosztika
  Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-I): egyéni terapeuta
  Csoportos Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-II): csoportos terapeuta
 • 2012. BHRG Tanúsítási Rendszer
  A megkésett pszichomotoros fejlődés az Állapot- és mozgásvizsgálat, illetve az Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréningek tükrében
 • 2013. BHRG Szabadegyetem
  A sikeres iskolai beválás rizikója óvodás korban
 • 2014. BHRG Tanúsítási Rendszer
  A sikeres iskolai beválás rizikója óvodás korban az Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréningek tükrében
 • 2014. BHRG Szabadegyetem
  Hiperaktivitás, figyelemzavar
 • 2014. BHRG Alapítvány
  Organikusan sérült gyermekek egyéni terápiája Tervezett Szenzomotoros Tréningekkel (TSMT-I)
 • 2015. BHRG Szabadegyetem
  Tanulási zavarok
 • 2015. BHRG Tanúsítási Rendszer
  Hiperaktivitás, figyelemzavar a TSMT-I tükrében
 • 2016. BHRG Tanúsítási Rendszer
  Tanulási zavarok a TSMT-I tükrében
 • 2017. A neuro-szenzomotoros szemléletű gyermekvizsgálatok interdiszciplináris modellje (BHRG Alapítvány)
 • 2017. Longitudinális Komplex Vizsgálat, neuro-szenzomotoros teszt a 3 hónapos-11 éves korú gyermekek állapotmegismerésére (BHRG Alapítvány)
 • 2018. Neurológiai alapismeretek a tanulás és a szenzomotoros terápiák tükrében (BHRG Alapítvány)
 • 2019. Regulációs zavarok- Előzmények és hatások (BHRG Szabadegyetem)
 • 2019. Tourette-szindróma és tik zavarok diagnózisa, terápiás protokollja (Vadaskert Alapítvány)

Sikertörténet

Olivér az egyéni terápiát Mónikánál kezdte, mert mozgása összerendezetlen, koordinálatlan, egyensúlyérzéke bizonytalan, grafomotorikája éretlen volt. Az egyéni terápia is sok javulást hozott, majd Olivér Mónika javaslatára átkerült a csoportos terápiába heti két alkalommal egy tanéven keresztül.