Szántó Mónika

Tanúsított TSMT terapeuta
Szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
+36 70 334-6711

Mozgásterápia • TSMT terápia

Magamról, végzettségeim

Sokan kérdezték, mi motivált arra, hogy TSMT terapeuta legyek és honnan van az az erő és hitelesség, amit ebbe a munkába teszek. Az utamon saját lányom születése indított el, ugyanis az ő érkezésével kaptam ezt a SORSFELADATOT, így csupa nagybetűvel.

Gyermekem hypotón gyermek volt, ezáltal több mozgásfejlődési szakasz kimaradt a fejlődése során. 9-10 hónaposan se nem kúszott, se nem mászott, kevésbé gőgicsélt, gagyogott, csak ült és bájos volt. A Dévény-torna kimaradt mozgásfejlõdési fázisait behozta. A mozgás beindulásával beindult a beszéde is. Ezúton is hálával gondolok a gyermekorvosunkra, aki segített elindulni ezen a kanyargós úton. Sokszor tapasztalom azóta is, hogy mennyire sokat számít, ha van valaki, aki segít elindulni. Teljesen megnyugodtam, hogy most már minden rendben lesz, hiszen fejlesztőpedagógusként tudtam, hogyan kell fejleszteni a gyerekeket. Legnagyobb megdöbbenésemre azonban amikor „rámértem” lányomra 5 évesen az Állapot- és mozgásvizsgáló teszttel, gyengébb eredményt kaptam, mint azt vártam. Tudtam, hogy ezek az eredmények hosszútávon nem lesznek elegendőek a későbbi sikeres iskolai beválásához. Akkor szembesültem vele, hogy bizony az idegrendszerben komoly lenyomatok keletkeznek már a terhesség, szülés, kora csecsemőkor idején. A lányomon való segíteni akarás nem ismert akadályokat, és igyekeztem minél jobban, pontosabban megtanulni Lakatos Katalin Ph.D-től a TSMT módszerét, mert tudtam, hogy ezzel segíthetek neki. Örömmel mondhatom, hogy sikerült.

Tanulási zavarokkal, részképesség-problémákkal pályám legelején, 20 évvel ezelőtt találkoztam, óvodapedagógusként.

Legáltalánosabb tünet a megkésett beszédfejlődés, a figyelemzavar, a hiperaktivitás, mozgáskoordinációs nehézségek, részképesség-gyengeségek ill. egyéb tanulási problémák voltak. Azt tapasztaltam, hogy sok esetben nehéz olyan módszert, eszközt, fejlesztési módot választani, ami javulást hozna, vagyis a hagyományos értelemben vett pedagógiai módszerek nem mindenkinél hatékonyak

Röviddel ezután elvégeztem egy 5 féléves képzést, így lettem szakvizsgázott fejlesztőpedagógus. Ám ezután is azt tapasztaltam, hogy sok esetben a fejlesztőpedagógia is kevés a problémák megoldására, még akkor is, ha a gyermek fejlesztésébe más kiváló és nagytudású szakemberek is bekapcsolódnak, mint pl. logopédus, pszichológus, gyógypedagógus, neurológus stb.

Sokáig kerestem az utam  a válasz megtalálásához, amit 2008-ban Lakatos Katalin Ph.D-tõl kaptam meg  a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítványnál az Állapot- és mozgásvizsgálat (ÁMV) és a Tervezett Szenzomotoros Tréningek (TSMT) képzéseken.

2012-től 2016-ig tagja voltam Lakatos Katalin Ph.D BHRG Tanúsítási Rendszerének, melynek célja az volt, hogy a folyamatos képzések, szakmai konzultációk, helyi ellenőrzések és vizsgák birtokában a legfrissebb tudással tudjuk ellátni a hozzánk forduló családok gyermekeit.

2018-tól a Longitudinális Komplex Vizsgálat, TSMT I, TSMT II terápiák oktatója, szupervizora és mentora vagyok.

Iskolai végzettségek

 • 1995. BTF: óvodapedagógus
 • 2007. ELTE-szakvizsgázott fejlesztőpedagógus
 • 2008. Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítvány
  Állapot- és mozásvizsgálat (ÁMV): diagnosztika
  Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-I): egyéni terapeuta
  Csoportos Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-II): csoportos terapeuta
 • 2012. BHRG Tanúsítási Rendszer
  A megkésett pszichomotoros fejlődés az Állapot- és mozgásvizsgálat, illetve az Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréningek tükrében
 • 2013. BHRG Szabadegyetem
  A sikeres iskolai beválás rizikója óvodás korban
 • 2014. BHRG Tanúsítási Rendszer
  A sikeres iskolai beválás rizikója óvodás korban az Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréningek tükrében
 • 2014. BHRG Szabadegyetem
  Hiperaktivitás, figyelemzavar
 • 2014. BHRG Alapítvány
  Organikusan sérült gyermekek egyéni terápiája Tervezett Szenzomotoros Tréningekkel (TSMT-I)
 • 2015. BHRG Szabadegyetem
  Tanulási zavarok
 • 2015. BHRG Tanúsítási Rendszer
  Hiperaktivitás, figyelemzavar a TSMT-I tükrében
 • 2016. BHRG Tanúsítási Rendszer
  Tanulási zavarok a TSMT-I tükrében
 • 2017. A neuro-szenzomotoros szemléletű gyermekvizsgálatok interdiszciplináris modellje (BHRG Alapítvány)
 • 2017. Longitudinális Komplex Vizsgálat, neuro-szenzomotoros teszt a 3 hónapos-11 éves korú gyermekek állapotmegismerésére (BHRG Alapítvány)
 • 2018. Neurológiai alapismeretek a tanulás és a szenzomotoros terápiák tükrében (BHRG Alapítvány)
 • 2019. Regulációs zavarok- Előzmények és hatások (BHRG Szabadegyetem)
 • 2019. Tourette-szindróma és tik zavarok diagnózisa, terápiás protokollja (Vadaskert Alapítvány)

Sikertörténet

Botond 10/10 Apgar értékkel született. Minden mozgásformát időben produkált, beszédfejlődése is a „nagykönyv” szerint alakult. Nagyon okos, mindent megért, végrehajt, hamar megjegyzi a mondókákat, de…

Mónikához azért fordultam, mert Boti nagyon aktív, pörgős. Szeret játszani, kirakózni, de nem tud egy helben megülni, egyfolytában fészkelődik, sőt el is megy egy kört futni. Mivel nagytestvérénél is alkalmaztuk a TSMT-t, így nem volt ismeretlen számomra a sok pozitív hatása.